Καταχώρηση

2012/11/23

Μέχρι πρότινος το γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας, αυτό δηλαδή που μπορούν να πιουν τα βρέφη κάτω των 6 μηνών,  οι μαμάδες το αγόραζαν από τα φαρμακεία. Τα υπόλοιπα βρεφικά προϊόντα, δηλαδή το γάλα για βρέφη άνω των 6 μηνών (2ης βρεφικής ηλικίας) και τις βρεφικές κρέμες τα προμηθεύονταν από φαρμακεία αλλά και από τα σούπερ μάρκετ.

Οι καιροί των παχιών αγελάδων όμως πέρασαν και οι ισχνές αγελάδες έφτασαν στη χώρα μας. Τα μνημόνια επέβαλαν να πωλείται και το γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας στο σούπερ μάρκετ. Λένε ότι με αυτό τον τρόπο το γάλα θα είναι φθηνότερο για τον καταναλωτή, αφού τα σούπερ μάρκετ πουλάνε το γάλα με κατά πολύ χαμηλότερο κέρδος από αυτό του φαρμακείου.

Το καλοκαίρι το θέμα πήγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απεφάνθη ότι το γάλα πρέπει να πωλείται αποκλειστικά στο φαρμακείο. Γιατί; Ποιά είναι η άλλη άποψη; Το να βάζουμε το γάλα αυτό στο σούπερ μάρκετ είναι σα να το αντιμετωπίζουμε σαν είδος πρώτης ανάγκης, όπως π.χ. το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα φρούτα. Επίσης τα γάλατα αυτά απεικονίζουν συνήθως ωραία, καλοαναθρεμμένα και χαρούμενα μωρά ,συνοδεύονται δηλαδή από ένα πολύ καλό μάρκετινγκ. Στην πρώτη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει , συνεπώς , η μητέρα  στην τέχνη του θηλασμού είναι πολύ πιθανό να προσφύγει σε ένα κουτί από το ράφι, προκειμένου  να γίνει και το δικό της μωρό έτσι. Όλοι οι γονείς πρέπει να καταλάβουν, ότι οι μητέρες πρέπει να θηλάζουν τα μωρά τους και όχι να τους δίνουν ξένο γάλα. Αυτός είναι και ο λόγος που η Δικαιοσύνη απεφάνθη υπέρ της διάθεσης του βρεφικού γάλακτος μέσω φαρμακείων.

 Τί θα γίνει όμως με το κόστος που είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τους σημερινούς δύσκολους καιρούς?  Η οικονομικότερη λύση είναι ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός. Το κόστος  μηδενικό, αφού το βρέφος κάνει ό,τι προστάζει η φύση, να πίνει δηλαδή το γάλα της μαμάς του. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, που αιτιολογημένα η μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει, το γάλα θα πρέπει να πωλείται μέσω φαρμακείων, αλλά με κέρδος όσο πιο κοντά γίνεται σε εκείνο των σούπερ μάρκετ.  Ας μη ξεχνάμε, ότι ο Μητρικός Θηλασμός είναι δικαίωμα κάθε νεογέννητου και χρέος κάθε Μητέρας.

Το παρόν άρθρο μου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πρωϊνός Λόγος στις 23/11/2012

© 2012. Αθανάσιος Ηλ.Παππάς, Παιδίατρος. All Rights Reserved