Τα τσιμπήματα απο έντομα και η αντιμετώπιση τους

Καταχώρηση 2013/07/05

 Τα τσιμπήματα από έντομα το καλοκαίρι είναι συχνό φαινόμενο. Πώς τα αντιμετωπίζουμε ?

1)        Αναγνωρίζουμε τι  είναι αυτό που το τσίμπησε, εάν αυτό είναι δυνατό.

 

2)       Αν πρόκειται για μέλισσα ή σφήκα  και το παιδί δεν έχει ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης, τότε καθαρίζουμε την περιοχή με σαπούνι και νερό. Κατόπιν απομακρύνουμε το κεντρί με ήπιους χειρισμούς. Στην περιοχή του τσιμπήματος συνιστάται αλοιφή με κορτικοστεροειδές (κορτιζόνη,) που μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση. Επίσης  χορηγούμε αντιισταμινικό από το στόμα, που περιορίζει τον κνησμό και το οίδημα. Εάν υπάρχει πόνος χορηγούνται αναλγητικά.  Παρακολουθούμε το παιδί τις πρώτες ώρες για το ενδεχόμενο εμφάνισης συστηματικής αλλεργικής αντίδρασης (δύσπνοια, βράγχος φωνής,  ναυτία, έμετοι). Σε περίπτωση που κάποιο απ΄ αυτά εμφανιστεί, αναζητούμε άμεση ιατρική βοήθεια για εκτίμηση και χορήγηση αδρεναλίνης. Εάν το παιδί έχει γνωστό ιστορικό αλλεργικής  αντίδρασης, θα πρέπει να έχει μαζί του γεμισμένη σύριγγα με αδρεναλίνη για άμεση χρήση.

 

3)      Αν  πρόκειται για κουνούπι, τότε στην περιοχή του τσιμπήματος συνιστάται αλοιφή με αντιισταμινικό, που μειώνει τον κνησμό και το οίδημα.  Εάν παρατηρηθεί επιμόλυνση στο σημείο του τσιμπήματος χορηγείται αντιβιοτική αγωγή.

 

4)      Οι κάμπιες προκαλούν «εξ επαφής δερματίτιδα» από τις τρίχες ή από το ίδιο  το σώμα τους. Εμφανίζεται οίδημα και ερυθρότητα σε γραμμοειδή διάταξη.

 

5)    ΓΓια τα τσιμπούρια δε συνιστάται βίαιη απόσπαση. Τοποθετούμε τοπικά βαζελίνη ή ιώδιο. Έπειτα από 15λεπτά, οι μύες του παρασίτου παραλύουν και αποκολλάται από μόνο του ή το αφαιρούμε με μία λεπτή λαβίδα.

 

 

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?