Καταχώρηση

2013/10/01

Καταχώρηση

2013/09/16

Οργανωθείτε από το βράδυ.  Πείτε στα παιδιά να φτιάξουν τη τσάντα τους από το βράδυ και κάντε μαζί έναν έλεγχο για τα πράγματα που τους χρειάζονται. Διαλέξτε μαζί τα ρούχα που θα φορέσουν την επόμενη ημέρα.

Τα παιδιά που πηγαίνουν σε μεγαλύτερες τάξεις, έχουν περισσότερες  εξωσχολικές δραστηριότητες και φροντιστήρια. Είναι πρακτικό, να υπάρχει ένα μεγάλο ημερολόγιο στον τοίχο της κουζίνας, το οποίο οι γονείς να συμβουλεύονται μαζί με το παιδί, για τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας. Είναι χρήσιμο για τη μητέρα και ιδιαίτερα εκπαιδευτικό για τα παιδιά που αποκτούν εποπτεία του χρόνου τους.

Το πρωινό ξύπνημα γίνεται πιο εύκολο αν :

1)      έχετε ετοιμάσει τα πάντα από το προηγούμενο βράδυ,

2)       πάτε  στο δωμάτιο του παιδιού και το ξυπνήσετε, χωρίς να του φωνάζετε από την κουζίνα,

3)       δώσετε στο παιδί ένα ξυπνητήρι μόλις φτάσει σε  ηλικία που μπορεί να το χρησιμοποιεί. Η

απόκτηση υπευθυνότητας για το πρωινό ξύπνημα θα τα βοηθήσει να σηκωθούν από το κρεβάτι πιο εύκολα.

Ξυπνήστε πιο νωρίς για να δώσετε το καλό παράδειγμα, αλλά και για να ετοιμάσετε ένα καλό πρωινό ! Το καλό πρωινό είναι ουσιαστικής σημασίας, για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά και την για την απόκτηση σωστών διαιτητικών συνηθειών.

Καταχώρηση

2013/07/05

 Τα τσιμπήματα από έντομα το καλοκαίρι είναι συχνό φαινόμενο. Πώς τα αντιμετωπίζουμε ?

1)        Αναγνωρίζουμε τι  είναι αυτό που το τσίμπησε, εάν αυτό είναι δυνατό.

2)       Αν πρόκειται για μέλισσα ή σφήκα  και το παιδί δεν έχει ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης, τότε καθαρίζουμε την

περιοχή με σαπούνι και νερό. Κατόπιν απομακρύνουμε το κεντρί με ήπιους χειρισμούς. Στην περιοχή του τσιμπήματος συνιστάται αλοιφή με κορτικοστεροειδές (κορτιζόνη,) που μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση. Επίσης  χορηγούμε αντιισταμινικό από το στόμα, που περιορίζει τον κνησμό και το οίδημα. Εάν υπάρχει πόνος χορηγούνται αναλγητικά.  Παρακολουθούμε το παιδί τις πρώτες ώρες για το ενδεχόμενο εμφάνισης συστηματικής αλλεργικής αντίδρασης (δύσπνοια, βράγχος φωνής,  ναυτία, έμετοι). Σε περίπτωση που κάποιο απ΄ αυτά

εμφανιστεί, αναζητούμε άμεση ιατρική βοήθεια για εκτίμηση και χορήγηση αδρεναλίνης. Εάν το παιδί έχει γνωστό ιστορικό αλλεργικής  αντίδρασης, θα πρέπει να έχει μαζί του γεμισμένη σύριγγα με αδρεναλίνη για άμεση χρήση.

3)      Αν  πρόκειται για κουνούπι, τότε στην περιοχή του τσιμπήματος συνιστάται αλοιφή με αντιισταμινικό, που μειώνει τον κνησμό και το οίδημα.  Εάν παρατηρηθεί

επιμόλυνση στο σημείο του τσιμπήματος χορηγείται αντιβιοτική αγωγή.

4)      Οι κάμπιες προκαλούν «εξ επαφής δερματίτιδα» από τις τρίχες ή από το ίδιο  το σώμα τους. Εμφανίζεται οίδημα και ερυθρότητα σε γραμμοειδή διάταξη.

5)    ΓΓια τα τσιμπούρια δε συνιστάται βίαιη απόσπαση. Τοποθετούμε τοπικά βαζελίνη ή ιώδιο. Έπειτα από 15λεπτά, οι μύες του παρασίτου παραλύουν και αποκολλάται

από μόνο του ή το αφαιρούμε με μία λεπτή λαβίδα.

Καταχώρηση

2013/06/19

Μέτρα προφύλαξης από τον ήλιο

1)      Τα αντηλιακά δεν χρησιμοποιούνται σε βρέφη ηλικίας έως 6 μηνών. Tα μωρά έως 6 μηνών απλά δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο.

2)      Τις ώρες  11π.μ. - 3μ.μ. που η υπεριώδης ακτινοβολία είναι εντονότερη, πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο.

3)    Τα αντηλιακά περιέχουν χημικά φίλτρα που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία ή φυσικά φίλτρα που την αντανακλούν. Στα παιδιά συνιστώνται αντηλιακά από

φυσικά φίλτρα. Αφήνουν στο δέρμα ένα άσπρο φιλμ. 

4)      Αντηλιακό δεν χρησιμοποιείται μόνο στη παραλία αλλά οπουδήποτε εκτεθούμε στον ήλιο (παιδική χαρά, βόλτα).

5)      Χρήση αντηλιακού σε όλα τα γυμνά μέρη του σώματος. Ο δείκτης προστασίας του αντηλιακού να είναι τουλάχιστον 15, η επάλειψη να γίνεται 15-20 λεπτά πριν από

την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 ώρες. Όσο πιο συχνά  το παιδί μπαινοβγαίνει στη θάλασσα , τόσο πιο συχνή  πρέπει να είναι η χρήση του αντηλιακού.

6)      Εκτός από αντηλιακό στα μέτρα ηλιοπροφύλαξης περιλαμβάνονται πλατύγυρο καπέλο που προστατεύει τον γυμνό αυχένα, ανοιχτόχρωμες μπλούζες με μανίκια και

γυαλιά ηλίου.

Καταχώρηση

2013/04/18

Τα περισσότερα νεογνά βγαίνουν απο δημόσια νοσοκομεία-μαιευτικές κλινικές με μία ενυπόγραφη συνταγή απο Παιδίατρο για ξένο γάλα. Αντί για τη συνταγή ζητήστε απο τον Παιδίατρο να σας δείξει πώς να θηλάσετε σωστά!

Καταχώρηση

2013/03/08

Η διατήρηση μίας σταθερής θερμοκρασίας κάνει τη ζωή μικρών και μεγάλων πιο ευχάριστη. Κλιματιστικά χρησιμοποιούνται σε πολλά  Νοσοκομεία και  μονάδες νεογνών εδώ και πολλά χρόνια χωρίς προβλήματα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει:

1) Καλή συντήρηση και καθαρισμό των φίλτρων,

2) Σωστή τοποθέτηση που σημαίνει ο αέρας που βγάζουν να μην πέφτει κατευθείαν πάνω μας όταν είμαστε ξαπλωμένοι. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τα μωρά.

Το κλιματιστικό του αυτοκινήτου χρειάζεται ακόμα πιο προσεκτική χρήση που βασίζεται στις πιο πάνω  βασικές αρχές, να μην πέφτει δηλαδή ο κρύος αέρας πάνω στο παιδί και να γίνεται τακτική συντήρηση.

Καταχώρηση

2013/02/25

Καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον Παιδίατρο σας και να του εξηγήσετε από πού έπεσε το παιδί, το ύψος από το οποίο έπεσε και τη συγκεκριμένη περιοχή του κεφαλιού που χτύπησε. Απαραίτητο είναι το παιδί να παρακολουθείται, μήπως παρουσιάσει τα παρακάτω συμπτώματα :

1) Έντονους πονοκεφάλους-ζάλη

2)Εμέτους

3)Αδυναμία λήψης τροφής

4)Υπνηλία (συνιστάται η αφύπνιση κατά τον νυκτερινό ύπνο)

5)Σπασμούς

Εάν το παιδί παρουσιάσει ένα ή περισσότερα από αυτές τα παραπάνω, τότε οι γονείς θα πρέπει να το μεταφέρουν άμεσα στο εφημερεύον Νοσοκομείο.

Καταχώρηση

2013/01/18

Το αυγό περιέχει απαραίτητα αμινοξέα, που δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο του αναπτυσσόμενου οργανισμού. Καλό είναι να τρώει 3-4 αυγά την εβδομάδα αυτούσια, βραστά, τηγανητά ή ομελέτα. Ο αριθμός αυτός, δεν περιλαμβάνει  τα αυγά που βάζετε στο φαγητό.

Καταχώρηση

2012/11/23

Μέχρι πρότινος το γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας, αυτό δηλαδή που μπορούν να πιουν τα βρέφη κάτω των 6 μηνών,  οι μαμάδες το αγόραζαν από τα φαρμακεία. Τα υπόλοιπα βρεφικά προϊόντα, δηλαδή το γάλα για βρέφη άνω των 6 μηνών (2ης βρεφικής ηλικίας) και τις βρεφικές κρέμες τα προμηθεύονταν από φαρμακεία αλλά και από τα σούπερ μάρκετ.

Οι καιροί των παχιών αγελάδων όμως πέρασαν και οι ισχνές αγελάδες έφτασαν στη χώρα μας. Τα μνημόνια επέβαλαν να πωλείται και το γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας στο σούπερ μάρκετ. Λένε ότι με αυτό τον τρόπο το γάλα θα είναι φθηνότερο για τον καταναλωτή, αφού τα σούπερ μάρκετ πουλάνε το γάλα με κατά πολύ χαμηλότερο κέρδος από αυτό του φαρμακείου.

Το καλοκαίρι το θέμα πήγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απεφάνθη ότι το γάλα πρέπει να πωλείται αποκλειστικά στο φαρμακείο. Γιατί; Ποιά είναι η άλλη άποψη; Το να βάζουμε το γάλα αυτό στο σούπερ μάρκετ είναι σα να το αντιμετωπίζουμε σαν είδος πρώτης ανάγκης, όπως π.χ. το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα φρούτα. Επίσης τα γάλατα αυτά απεικονίζουν συνήθως ωραία, καλοαναθρεμμένα και χαρούμενα μωρά ,συνοδεύονται δηλαδή από ένα πολύ καλό μάρκετινγκ. Στην πρώτη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει , συνεπώς , η μητέρα  στην τέχνη του θηλασμού είναι πολύ πιθανό να προσφύγει σε ένα κουτί από το ράφι, προκειμένου  να γίνει και το δικό της μωρό έτσι. Όλοι οι γονείς πρέπει να καταλάβουν, ότι οι μητέρες πρέπει να θηλάζουν τα μωρά τους και όχι να τους δίνουν ξένο γάλα. Αυτός είναι και ο λόγος που η Δικαιοσύνη απεφάνθη υπέρ της διάθεσης του βρεφικού γάλακτος μέσω φαρμακείων.

 Τί θα γίνει όμως με το κόστος που είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τους σημερινούς δύσκολους καιρούς?  Η οικονομικότερη λύση είναι ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός. Το κόστος  μηδενικό, αφού το βρέφος κάνει ό,τι προστάζει η φύση, να πίνει δηλαδή το γάλα της μαμάς του. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, που αιτιολογημένα η μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει, το γάλα θα πρέπει να πωλείται μέσω φαρμακείων, αλλά με κέρδος όσο πιο κοντά γίνεται σε εκείνο των σούπερ μάρκετ.  Ας μη ξεχνάμε, ότι ο Μητρικός Θηλασμός είναι δικαίωμα κάθε νεογέννητου και χρέος κάθε Μητέρας.

Το παρόν άρθρο μου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πρωϊνός Λόγος στις 23/11/2012

Καταχώρηση

2012/11/14

Στα βρέφη με διαπιστωμένη αλλεργία  στο γάλα αγελάδος η επανεισαγωγή του γάλακτος γίνεται με πρόκληση. Αυτό σημαίνει ότι το γάλα χορηγείται σε σταδιακά αυξανόμενες  ποσότητες (ανοιχτή πρόκληση) υπό στενή παρακολούθηση ειδικού.

Καταχώρηση

2012/11/14

1)    Καθυστέρηση έναρξης θηλασμού.

2)    Λανθασμένη τεχνική θηλασμού, δηλαδή πιπίλισμα θηλής και όχι θηλασμός από τη θηλαία άλω με αποτέλεσμα τραυματισμό και δημιουργία ραγάδας.

3)    Θηλασμός με αυστηρό ωράριο και μόνο την ημέρα.

4)    Χορήγηση υγρών ή ξένου γάλακτος με το μπουκάλι στα ενδιάμεσα των γευμάτων, ή για συμπλήρωμα.

5)    Ζύγισμα πριν και μετά το θηλασμό.

6)    Διαφημίσεις για τεχνητή διατροφή.

7)    Οικογενειακό ή κοινωνικό περιβάλλον προκατειλημμένο ή κακώς πληροφορημένο με αρνητική επίδραση.

8)    Μητέρα απληροφόρητη ή λάθος πληροφορημένη.

9)    Κακή ή καμία εκπαίδευση στο μητρικό θηλασμό. Υπεύθυνοι για τη σωστή εκπαίδευση είναι οι Παιδίατροι και οι Μαίες.

10)  Χρήση πιπίλας στα παιδιά που θηλάζουν.

Καταχώρηση

2012/11/14

Ατομική Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος σημαίνει: διατήρηση του Μητρικού Γάλακτος στο ψυγείο, για να χορηγηθεί στο μωρό, όταν η μητέρα απουσιάζει από το σπίτι, είτε γιατί εργάζεται, είτε γιατί και αυτή έχει ανάγκη από μια κοινωνική έξοδο. Έτσι ένας ή δύο θηλασμοί αντικαθιστούνται με μητρικό γάλα από την Ατομική Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος και δεν υπάρχει ανάγκη μικτής διατροφής, δηλαδή θηλασμός και ξένο γάλα. Ρωτήστε τον Παιδίατρο σας πως μπορείτε να τη δημιουργήσετε.

© 2012. Αθανάσιος Ηλ.Παππάς, Παιδίατρος. All Rights Reserved